038. Symfonie no. 9 in D minor, Ludwig van Beethoven

In de Arts Journal Daily Free Newsletter van vandaag wordt een artikel geciteerd, dat op 13-04-2018 in The Telegraph werd gepubliceerd. De vraag wordt gesteld of de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven niet 20 minuten sneller gespeeld moet worden. De krant noemt het werk “one of the greatest compositions in the western musical canon”.

Ludwig van Beethoven

Deze vraag wordt opgeworpen door Benjamin Zander, musical director van het Boston Philharmonic Orchestra, die net een nieuwe versie heeft opgenomen met het London Philharmonia Orchestra waarin de tijdsduur is teruggebracht van 100 tot 80 minuten. Dit wordt gebaseerd op de vaststelling, dat van Beethoven weliswaar duidelijke tempo-aanwijzingen heeft gegeven maar dat je die niet letterlijk moet nemen.

Het is duidelijk, dat het op deze manier altijd lukt om de aandacht te trekken. Maar je vraagt je af wat voor zin het heeft dit soort discussies te voeren. Het riekt naar betweterigheid. Laat de componist toch in zijn waarde en probeer niet zijn plaatsbekleder te spelen. Wat de  krant “one of the greatest compositions” noemt kan met evenveel recht van spreken als “the greatest show on earth” worden betiteld.

Je hoeft het spektakelstuk maar mooi te vinden.

Een overdruk van het artikel is beschikbaar voor belangstellenden.

Links:
artsjournal.com
benjaminzander.org

 
Een mailtje bij elk nieuw artikel of blog op Tempo Classico? Schrijf je dan nu in.

We houden net als jij niet van Spam. Je adres is dus veilig bij ons. We voldoen aan de AVG-wetgeving.